неделя, 13 юни 2010 г.

Гуидо

Годината е 1797, поредният мрачен февруарски ден. Гуидо млад и находчив човек, син на потомствени търговци, трескаво се приготвя за ежегодният карнавал, но неописуемо безпокойство блокира мускулите на младото му тяло.  Наполеон вече втора година триумфира из цяла Европа и е въпрос на време и Република Венеция да падне под военната му мощ. Гуидо ясно осъзнава, че окупацията ще сложи край не само на това вековно забавление, но и ще преобърне целият му живот. Целогодишната суетня около карнавала му носи доста добри доходи и е притеснен от възможността това да спре.  Внася платове от далечна Индия и Китай, които се разграбват за часове от Венецианските богаташи в стремежа си да създадат най-пищният и запомнящ се костюм. Десет дена преди Великденските пости, Венеция се превръща в котел от разгорещени емоции и облак от ярки цветове, никой не жали средства и не мисли за тежките дни след карнавала. За печалбата от тези безпаметни дни, Гуидо работи цяла година.  След краткият момент на несигурност и лека печал, младият венецианец разтърси енергично глава и се отправи към площад Сан Марко, където събралото се мнозинство вече беше стигнало върха на своето безумие.

P.S. За съжаление страховете на Гуидо се оказаха напълно основателни. Още същата година Венеция бе превзета от Наполеон който провъзгласи Венецианската  република като част от своята империя и сложи край на Венецианският карнавал за цели 200 години. Традицията бе възтановена едва през 1979г.

4 коментара:

 1. Много тъжна история, но прекрасна кукла.
  Един посърнал, но много елегантен Арлекин.

  ОтговорИзтриване
 2. Даниии - в края на уморителния ми неделен ден това бе десерта ми за вечерта. Не мога да си представя всяка твоя "рожба" без собствена история и както ти бях писала и за пирата, тръпката е невероятна.И сега - като вица за жабата - кукли ли ще правиш или ще пишеш {майтап}


  Шутът е невероятен и не мога да преценя дали маската ме очарова повече или костюма. Страхотен талант си. Историческата тематика ти пасва много добре и сега пак съв в тръпка.
  С обич - Таня

  ОтговорИзтриване
 3. ВЕЛИКОЛЕПЕН е Гуидо,великолепен,...

  ОтговорИзтриване
 4. Prekrasno, много съм очарована:)Поздрави!

  ОтговорИзтриване