събота, 5 юни 2010 г.

к-н Джо МакПайп (свраката)

На 11 Май 1588г. от пристанището на Лисабон потеглят 130 кораба, най-голямата флота до това време, коятo ще влезе в историческите хроники под името Великата армада. В нея са съсредоточени въжделенията на амбициозния и славолюбив испански крал Филип Втори да срази надигащата се мощ на Англия по море. Гибелта на Армадата е била предопределена поради остарялата и бойна техника, тежкоподвижни кораби и храброто участие на дузина  английски капитани, бивши  морски разбойници. Най-ярко сред тях  се откроявал капитан Джо МакПайп (свраката). Бивш съратник на к-н Джак Спароу (врабчето), Джо решил да  се посвети на служба на кралицата и да загърби престъпното си минало. Капитан МакПайп е шотландски католик приел да се сражава на страната на протестанска Англия в замяна на амнистия за престъпното му минало. Мъдрата кралица Елизабет Първа, обещала щедро възнаграждение и отмяна на издадените смъртни присъди за пиратство, срещу безценните умения на пиратите за водене на морски бой. Личността на капитан Джо МакПайп е сложна и драматична. Авантюрист по душа, той е принуден да застане на страната на закона и от човек раздаващ заповеди, да се научи да приема такива. Утеха за него било разрешението да задържи част от безценният товар на пълните Испански галеони, възможност която той с охота приел. Така капитан МакПайп успял да се сдобие с изящния костюм на Испански благородник от авантюриста дон Хуан Мартинес де Рекалде, имал нещастието да бъде на кораба "Сан Мартин", паднал под абордажните куки на храбрият вече бивш пират. Капитан Джо МакПайп има внушителна осанка. Със своите 60 см.(без да включваме шапката) той е истинско торнадо в ръкопашният бой и страшилище за враговете на кралицата.

13 коментара:

  1. Леле... . Направо ме шашна !!! От къде го измислия тоя пират . Все едно е Джони Деп ! Страхотен е ! С толкова много детайли . Колко ли време го прави ?! А Аз като съм все на работа :( не ми остава време за нищо .

    Браво !

    ОтговорИзтриване
  2. Нямам думи !!!
    Прелест!!!
    Страхотен!!!
    Джони Деп, чушки да яде :)))

    ОтговорИзтриване
  3. страхотен ,изпипан до съвършенство ....и симпатяга на всичкото отгоре

    ОтговорИзтриване
  4. имаш награда при мен ,заповядай

    ОтговорИзтриване
  5. )
    Супер красива! Красавеца дрехи Браво!))

    ОтговорИзтриване
  6. Hello Dani! What a beautiful work you've done.I think you are a great dollmaker. This pirate is full of details. He is simply spectacular!I think Nadja has a big number of friends to play with!
    Kisses,
    Mimi.

    ОтговорИзтриване
  7. Този пират е ЖЕСТОК !!! Браво, Дани!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, Дани - върна ме в детството, когато четях романчета за пирати. Както пишеше една твоя почитателка, тръпката е голяма, докато четеш и бавно, бавно слизаш надолу - и .... ето го, мъжкаря. Ама личи си, че имаш връзки в театъра - там ли виждаш разните униформи. Невероятно! И сега ме държиш в напрежение какво ще стане с него! Чакам!
    Таня

    ОтговорИзтриване
  9. Ами Кралицата, ами Кралицата!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Нямам думи - всичко е прекрасно, страшно ми харесва творчеството ти като цяло! Възхищение!

    ОтговорИзтриване
  11. Прие ли предложението ми и за кралица?
    Таня

    ОтговорИзтриване
  12. Сърдечно ви благодаря за милите думи приятели.Вашата добронамереност ме вдъхновява ден след ден и придава смисъл на това което правя.Горещи прегръдки за всички вас и много, много късмет.

    ОтговорИзтриване
  13. Буквално онемях! Невероятен.

    ОтговорИзтриване